__________________________________________________________________________________________________________________________________
...............................................................* ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________________________

et in Arcadia ego"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Επισκέπτες τώρα

Πολιτισμός.....

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Το Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην Τεγέα Αρκαδίας

Στο κέντρο της Πελοποννήσου, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος υποδέχεται χιλιάδες επισκεπτών, που συρρέουν στο πάρκο της Παλαιάς Επισκοπής για να επισκεφθούν την ξακουστή εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Την ίδια εποχή κάθε χρόνο, κατά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, ένα σημαντικό γεγονός ταράζει ευχάριστα την ήρεμη ζωή του Τεγεατικού κάμπου.  Ιστορικό  

Η εμποροπανήγυρη της Τεγέας κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία, που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Κατά τα γραπτά, εμπορική πανήγυρη κάποιας μορφής διοργανωνόταν στην ευρύτερη περιοχή της Τεγέας ήδη από τηνπερίοδο της Φραγκοκρατίας. Σχετικές αναφορές υπάρχουν επίσης σε πολύ νεότερα κείμενα, της εποχής της επανάστασης του 1821 αλλά και των προεπαναστατικών χρόνων.
Με τη σημερινή του μορφή το πανηγύρι της Τεγέας διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο εδώ και 130 χρόνια στους ιδιόκτητους χώρους του, που ξεπερνούν τα 125 στρέμματα, στο μοναδικής ομορφιάς πάρκο του και γύρω από την Παναγία την Επισκοπιώτισσα*.
Χάρη στις ανιδιοτελείς και άοκνες προσπάθειες των Διοικήσεων του Τεγεατικού Συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια, το πανηγύρι της Τεγέας έχει καταφέρει να καταστεί ένα από τα πιο δημοφιλή και οργανωμένα θρησκευτικά-εμπορικά πανηγύρια της Ελλάδος, με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα.

Περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες, από όλα τα μέρη της Πελοποννήσου αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, το επισκέπτονται κάθε χρόνο και μπορούν:


  • να προσκυνήσουν την Παναγία την Επισκοπιώτισσα
  • να κάνουν τις αγορές τους από τα υπαίθρια μαγαζιά
  • να ψυχαγωγηθούν στις λαϊκές ταβέρνες
  • να επισκεφθούν την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων (που λειτουργεί παράλληλα με την εμποροπανήγυρη)
  • να επισκεφτούν, ακόμα, το Λαογραφικό Μουσείο και το τουριστικό περίπτερο
  • να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (που πραγματοποιούνται στον μοναδικής ομορφιάς χώρο του Τεγεατικού Συνδέσμου)
  • και τέλος, να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό παραδοσιακού χορού και τραγουδιού.
Με την ευκαιρία του πανηγυριού, τέλος, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στα άδυτα της τεγεατικής ιστορίας και να θαυμάσουν τις αρχαιότητες της Τεγέας που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τις οποίες ο Τεγεατικός Σύνδεσμος έχει διαφυλάξει με κάθε επιμέλεια ως κόρη οφθαλμού.
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων από τις 14 έως και τις 21 Αυγούστου 2013, αποκορύφωμα των οποίων - από ψυχαγωγικής πλευράς - είναι η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
* Διαβάστε αναλυτικά εδώ, την ιστορία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η Τεγέα απέχει από την Τρίπολη, 10 χλμ.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του Τεγεατικού Συνδέσμου.


http://www.diakopes.gr/news-offers/article/?aid=209307

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου