__________________________________________________________________________________________________________________________________
...............................................................* ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________________________

et in Arcadia ego



"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Επισκέπτες τώρα

Πολιτισμός.....

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ομιλία για τον ποιητή και στοχαστή Γ. Σαραντάρη

   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ   

         Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΟΥΣΙ       

Η καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο Μαρία Καρακαουσι μίλησε στα ελληνικά για τον ποιητή και στοχαστή Γιώργο Σαραντάρη, στον χώρο της Βιβλιοθήκης Λεωνιδίου το Σάββατο 9 Μαΐου 2015.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βιβλίο της «Ghiorgos Sarandaris: Giorni», (Γιώργος Σαραντάρης: Μέρες), το οποίο πρόσφατα εκδόθηκε στην Ιταλία.
Την φιλελληνίδα καθηγήτρια και το έργο της παρουσίασε στο κοινό του Λεωνιδίου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος.
Ακολούθησε πρόγραμμα με νοσταλγικά ελληνικά και ιταλικά τραγούδια. Τραγούδησε με τη συνοδεία της κιθάρας του, ο σπουδασμένος στην Ιταλία αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης Δήμος Φλέσσας.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Μαρία Καρακαούζι “Giorni”


Είναι τιμή και μεγάλη χαρά για μας να κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση στα βιβλιοπωλεία της Ιταλίας , η ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη με τίτλο «Giorni», σε επιλογή και μετάφραση της ερευνήτριας φιλολόγου και ελληνίστριας ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΟΥΖΙ, από τις εκδόσεις La Zisa !
Σε αυτήν την συλλογή περιλαμβάνονται διάφορες ποιητικές συνθέσεις, από τα πρώτα ποιητικά πειράματα μέχρι εκείνα των τελευταίων μηνών της ζωής του Ποιητή.
Η Μaria Caracausi που επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα ,είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και διδάσκει Νέα Ελληνικά, ελληνική μεσαιωνική και σύγχρονη Φιλολογία. Μεταξύ των πολλών δημοσιεύσεών της (μελέτες και μεταφράσεις) υπενθυμίζουμε την Μικρή γραμματική της σύγχρονης ελληνικής Μανώλης Τριανταφυλλίδη (1995), Έξι νύχτες στην Ακρόπολη του Γιώργου Σεφέρη (2012) κ.ά, και έχει ιδιαιτέρως συμβάλει στην έρευνα και την διάδοση όχι μόνο του έργου του Σαραντάρη αλλά της ελληνικής λογοτεχνίας στην Ιταλία γενικώς.
H κ. Caracausi δημιούργησε και διευθύνει την σειρά ΝΟΣΤΟΣ στον εκδοτικό οίκο La Zisa.
Κάθε βιβλίο της Νόστος /Ποίηση είναι δίγλωσσο και αφιερωμένο κάθε φορά σε έναν μόνο συγγραφέα.
Φιλοδοξεί να καταστήσει γνωστές στο ιταλικό κοινό μερικές από τις εξέχουσες προσωπικότητες της λογοτεχνίας μας ,εκτιμώντας το σπάνιο μείγμα της γλωσσικής μας ενότητας ,που εμπλουτίζεται και ανανεώνει την επαφή του και με την τρέχουσα ευρωπαϊκή ποιητική δημιουργία. Η ΝΟΣΤΟΣ αναμειγνύει την ελληνική κλασική λογοτεχνία, Ομηρικά έπη , δημώδη ποίηση , με κείμενα από τη σύγχρονη Ελλάδα που παραπέμπουν και σε μια εσωτερική διαδικασία επιστροφής στις γλωσσικές μας ρίζες και που το παρελθόν με το παρόν αναμειγνύονται στην πιο αυθεντική τους διάσταση.

Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί:-Titos PATRIKIOS, Per Rena e altre poesie, a cura di Vincenzo Rotolo.
-Ghiorgos SARANDARIS, Giorni, a cura di Maria Caracausi.
-Nostros/ Poesia 2) σελ: 80, ευρώ: 10,οο ISBN 978-88-9911-320-9
-Alexandra GALANÙ, Visitatore d’un giorno, a cura di Vincenzo Rotolo.


______________
http://giorgos-sarantaris.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου