__________________________________________________________________________________________________________________________________
...............................................................* ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________________________

et in Arcadia ego"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Επισκέπτες τώρα

Πολιτισμός.....

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ και Δημοκρατία*

του Γιώργου Η. Παπαηλιού
Δικηγόρου-Διδάκτορα Νομικής 


                                         
Η πραξικοπηματική, αυθαίρετη και βίαιη κατάργηση και διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία, που, εδώ και πολύν καιρό, συνθέτουν την κατάσταση στη χώρα :  
1) Η κρίση που βιώνει ο τόπος δεν είναι αμιγώς οικονομική, αλλά και κρίση λειτουργίας των θεσμών, κρίση δημοκρατίας. Επομένως, ο αγώνας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δεν αφορά μόνον τις παράνομες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων αλλά την ίδια την ουσία της δημοκρατίας, την υπεράσπιση του Συντάγματος, που, εν προκειμένω, συνδέεται με το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης.    
2) Οι «μνημονιακές» πολιτικές εξυπηρετούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, εν προκειμένω αυτά των ιδιοκτητών των κυρίαρχων ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, εις βάρος δημοσίων αγαθών και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, επιδιώκοντας παράλληλα τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής και την πλήρη χειραγώγηση της ενημέρωσης.
3) Οι πρακτικές των συνεχών αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων, του φόβου, της καταστολής, του αυταρχισμού, το «σοκ και δέος», αποσκοπούν στην καθυπόταξη της κοινωνίας, προκειμένου να επιβληθούν, χωρίς έμπρακτη λαϊκή αμφισβήτηση, οι ασκούμενες πολιτικές λιτότητας, εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου. Η συστηματική νομοθέτηση, μέσω Π.Ν.Π. και συνακόλουθα η συστηματική παράκαμψη της βουλής, οι συνεχείς επιστρατεύσεις κλάδων εργαζομένων, τα εν γένει κατασταλτικά μέτρα κλπ αποδεικνύουν «του λόγου το αληθές»      
4) Η σύμπλευση της χ.α. με τη ν.δ. αποκαλύπτει τον ρόλο αυτού του νεοφασιστικού μορφώματος εντός του συστημικού πλαισίου
Κατά συνέπεια, μόνον η αντίσταση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να ανατρέψει τις «μνημονιακές» πολιτικές, ώστε να σταματήσει η, μέσω της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, συντελούμενη κοινωνική, εθνική και εν τέλει ανθρωπιστική καταστροφή και η κατάλυση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

(Σημείωση: Όλα αυτά ισχύουν, ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ επί του αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας και του αποτελέσματος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση)


---------------------------------

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Αυγή»- Τετάρτη 19.6.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου