__________________________________________________________________________________________________________________________________
...............................................................* ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________________________

et in Arcadia ego"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Επισκέπτες τώρα

Πολιτισμός.....

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


   
                               

Δεληγιάννη 8, Τρίπολη      Τηλ. - Φαξ : 2710-227181    synarkadias@gmail.com


                                                                              Τρίπολη  10-5-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και αυτό το καλοκαίρι, οι πυρκαγιές απειλούν δάση και περιουσίες


Η αντιπυρική περίοδος που άρχισε την 1η του Μάη, αναμένεται τη φετινή χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη καθώς εξαιτίας των πολιτικών των μνημονίων και της μειωμένης χρηματοδότησης, έχουν ενταθεί γνωστές χρόνιες σοβαρότατες ανεπάρκειες σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μηχανικά μέσα υποστήριξης στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, λόγω των μειωμένων καθαρισμών και των έντονων βροχοπτώσεων, έχει συσσωρευτεί σε υψηλά επίπεδα καύσιμη ύλη.
Παρά τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, φαίνεται ότι δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου η εμπειρία ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της οργάνωσης των υπηρεσιών πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Ως προς την οργάνωση, δεν έγινε καμιά ουσιαστική αλλαγή στο τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών σε επίπεδο υπηρεσιών.
Η καταστολή - κατάσβεση των πυρκαγιών, θα γίνεται και πάλι αποκλειστικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με βάση τα στατικού χαρακτήρα σχέδια επέμβασης.
Από την άλλη πλευρά, η Δασική Υπηρεσία που ασχολείται με το σημαντικότατο σκέλος της δασοπροστασίας, την πρόληψη, δεν έχει ουσιαστικά ρόλο. Φαίνεται άλλωστε ότι η κυβέρνηση αρνείται να δει την πυροπροστασία και τη δασοπυρόσβεση ως δυο διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές συνιστώσες της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, που για να είναι αποτελεσματική απαιτεί τη συνύπαρξη και τον συντονισμό των δύο παραπάνω υπηρεσιών.
    Οι υποσχέσεις για ενδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού της Δασικής Υπηρεσίας παρέμειναν στα χαρτιά ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τις τρέχουσες διοικητικού χαρακτήρα υποθέσεις πόσο μάλλον για να μελετήσει και να καταρτίσει αντιπυρικά σχέδια πρόληψης. Η Πυροσβεστική υπηρεσία παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, του οποίου δεν μπορεί να καλύψει την αναγκαία υπερωριακή απασχόληση. Δεν έχει ούτε καν δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε ελαστικά οχημάτων και μεταφοράς νερού.
Η νέα αντιπυρική περίοδος έρχεται με σοβαρότατα προβλήματα. Είναι ανάγκη να στελεχωθούν τα πυροφυλάκια σε όλο τον νομό και ιδιαίτερα στο Μπλεσίβο, στην Τσεμπερού, στη Μαδάρα, στα Δολιανά, στην Επανωχρέπα, στη Βλαχοκερασιά, στα Χάνια Σκοπής κ.ά.
Να καθαρισθούν οι ζώνες και οι δασικοί δρόμοι.
Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να προσληφθούν άμεσα οι εποχικοί δασοπυροσβέστες για να μπορέσει στοιχειωδώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία να προγραμματίσει την δουλειά της.
Να κλείσουν πραγματικά και οριστικά οι χωματερές Βλαχοκερασιάς και Μαγούλας Λεβιδίου αφού σκεπαστούν με χώμα.
Να μη χαθούν από πυρκαγιές άλλα δάση, γεωργικές καλλιέργειες, οικόσιτα και άγρια ζώα, να μη κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.
Να προχωρήσουμε σε ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης για να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη, σχεδιασμός, συντονισμός και αποτελεσματική αντιπυρική προστασία.

                                                                                  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου